Vertel eens…

Verhalen vertellen is een kunst die iedereen in meer of mindere mate beheerst. Sommige verhalen circuleren al duizenden jaren over de wereld en maken onderdeel uit van onze orale erfenis en andere verhalen ontstonden gisteren.

Voor beginnende vertellers zijn er verschillende tips om een verhaal boeiend te brengen, in te spelen op je toehoorders en de podiumvrees te overwinnen. Met een goed verhaal raak je mensen, zie je hoe het publiek op het puntje van de stoel zit en kun je als verteller genieten van je eigen vertelling.

Het verhaal komt aan en de magie van het verhaal komt over! Om dat te bewerkstelligen heb je drie dingen nodig: een goed verhaal, een boeiende vertelwijze en podiumzin.

Verhalen vertellen kan iedereen én vertellen is een kunst

Verhalen vertellen klinkt makkelijk, boeiend verhalen vertellen is een kunst. Iedereen kan vertellen, maar boeiend leren vertellen vraagt training. Oefening baart ook bij vertellen kunst.

Er bestaat een circuit van professionele vertellers die een vertelopleiding hebben gevolgd, acteurs die aan het vertellen zijn geslagen en talentvolle storytellers die het van hun vader of grootmoeder leerden. Storytelling wordt ook door bedrijven gebruikt, vanuit de overtuiging dat een goed verhaal beter beklijft en uiteindelijk beter verkoopt. Sommige vertellers beginnen gewoon, vertellen waar en wanneer het maar kan en bekwamen zich door het te doen. De kneepjes van het vak kunnen ze in workshops voor vertellers leren.

Op school wordt verteld en er zijn vertelkringen en verteltheaters en -festivals waar het om verhalen vertellen en ernaar luisteren draait.

Een verhalenverteller wil graag dat het publiek geniet en geboeid zit te luisteren, van begin tot eind. Om een boeiende verteller te worden zijn er wel wat tips. Het begint bij een goed verhaal.

https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/diversen/194858-verhalen-vertellen-23-tips-voor-een-boeiende-vertelwijze.html