Luister jij goed?

Het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven is de volledige aandacht en interesse.

Zo word je een betere luisteraar.

1. Moedig mensen aan om door te praten
Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Vraag door en laat mensen doorpraten over een onderwerp. Als je goede vragen stelt kun je mensen tot inzichten brengen die ze nog niet wisten of hadden opgemerkt. Gebruik hiervoor een vraag die begint met ‘Waarom …?’.

2. Zorg voor opheldering
Help mensen begrijpen waarom ze denken over bepaalde zaken. Breng filosofie in het gesprek. Probeer geregeld te vragen om verduidelijking als je ergens niet zeker over bent. Dit laat zien dat je actief luistert en dat je oprecht geïnteresseerd bent in het verhaal.

3. Omarm kwetsbaarheid
Wees iemand bij wie je alles kwijt kunt. Bij wie je kunt uithuilen en je rauwe randen kunt laten zien. Niet iemand die medelijden toont, want dan lijden er twee mensen. Iemand die je goede adviezen kan geven en je niet voor gek verklaart.

4. Laat de ander merken dat je luistert
Je kunt dit doen door je hoofd te kantelen of te knikken. Ook het ‘hmm’ geluid helpt.

5. Empathie
Probeer te voelen wat de ander voelt en doormaakt door je in hem of haar te verplaatsen. In sommige situaties is dat lastig, maar probeer toch na te gaan hoe jij je in dit soort situaties zou voelen en vooral wat je dan nodig hebt.

6. Houd oogcontact en richt je lichaam naar de verteller
De ogen zijn het belangrijkste om in de gaten te houden tijdens een gesprek en houden het contact tussen jou en de ander vast. Door je lichaam te richten naar de ander geef je aan dat er interesse is. Zorg dat je rechtop zit en dat je lichaam iets naar de ander toe leunt; dit is positieve lichaamstaal en geeft de ander een goed gevoel.

7. Stel de emotie vast, niet alleen de woorden
Probeer aan te voelen wat de ander voelt in plaats van zegt door te kijken naar lichaamstaal, ogen en de manier van spreken. Door hier op te letten haal je de waarheid van de situatie naar boven; wat hij of zij voelt.

8. Minimaliseer interne en externe afleidingen
Haal alles weg uit je omgeving wat voor afleiding kan zorgen zodat je alle aandacht op de ander kunt richten. Probeer gedachten die niet gaan over dit gesprek te filteren en te bewaren voor een later tijdstip.

Velen van ons zijn al bezig met wat we gaan zeggen en wat wij vinden van wat de ander zegt. Schakel dit uit en richt je volledig op de woorden van de spreker om de meeste kwaliteit uit het gesprek te halen.

9. Wees niet bang voor stiltes
Stiltes kunnen heel veelzeggend zijn in een gesprek. Laat de stilte maar eens vallen en kijk de ander even aan. Laat het gesprek lopen zoals het loopt, daar horen stiltes bij. Door geforceerd te blijven doorpraten haal je de echtheid weg van het moment.

Bron: https://growthinkers.nl/verhalen-vertellen/